De homeopatische behandeling
Homeopathie is een complementaire (of alternatieve) geneeswijze waarbij de mens als individu centraal staat.
Het belangrijkste dat je moet weten is dat een homeopaat een middel kiest op basis van de hele persoon. De klacht wordt uitgevraagd maar ook: Hoe reageer je op deze klacht? Wat doet het met je? Hoe uit de klacht zich precies? Wanneer is deze ontstaan? En wat gebeurde er in jouw leven toen de klacht ontstond? Daarnaast wil ik ook alles weten over de levensloop en als het gaat om een kind, wil ik zeker ook informatie over de zwangerschap. Ik wil je leren kennen als mens om met behulp van al deze gegevens verschillende middelen te differentiëren zodat ik een passend voorschrift kan maken. Uiteraard ga ik vertrouwelijk om met jouw gegevens en persoonlijke verhaal.
Het eerste consult duurt doorgaans tussen de 1 en 1,5 uur. Je zult veel aan het woord zijn waarbij ik vragen stel, luister en noteer. Ik werk graag transparant en zal je dan ook meenemen in het proces en de mogelijkheden van de homeopathische behandeling. Deze is zo veel mogelijk gericht op herstel van de klacht, maar in elk geval op het verbeteren van de kwaliteit van leven.
Als een klacht al langer bestaat (chronisch is), maken we een vervolgafspraak om na een aantal weken opnieuw te kijken hoe het gaat. In een volgend consult doorlopen we alle besproken punten en beoordelen we de homeopatische behandeling om vervolgens te kijken hoe we verder gaan werken. Een vervolgconsult duurt meestal zo’n 45 minuten.
Als een klacht accuut is, willen we snel resultaat. Een frequente, telefonische afstemming, soms dagelijks, is dan nodig.
Samengevat: homeopathie is maatwerk!
Mijn werkwijze na een consult
Na afloop van het gesprek ga ik het consult uitwerken en stuur ik het passende middel op met een innamevoorschrift en eigenlijk altijd ook een therapeutisch advies dat het herstel verder kan ondersteunen. Een advies is bijvoorbeeld een leefregel waar extra op gelet kan worden, maar ook tips qua voeding en eventuele suppletie.
In het geval van een acute klacht zorg ik dat je het middel dezelfde dag of uiterlijk de volgende dag bij mij kunt ophalen. Mogelijk kan ik het middel direct meegeven, maar deze belofte kan ik niet op voorhand toezeggen.
Een homeopathisch middel?
Het homeopathisch middel is meestal een korreltje (granule) of een tabletje. Op het innameformulier dat ik persoonlijk voor u schrijf, noteer ik hoe het middel ingenomen dient te worden. Soms is het voor de werking van belang het middel op te lossen, maar ook kan het zijn dat de korrel onder de tong mag smelten. Een enkele keer werk ik ook met een dosis in alcohol die via ruiken en daarmee dus via het neusslijmvlies wordt opgenomen.
Zonder in de ingewikkelde details te treden van hoe het middel tot stand komt, mag je onthouden dat ieder middel zijn oorsprong vindt in alle aanwezige stoffen in de natuur. Een fractie van de originele stof wordt verdund gebruikt om tot het middel te komen. In dit proces vinden vele verdunningen en schudslagen plaats om daarmee de energie van de oorspronkelijke stof als het ware te vangen. Deze energie wordt opgesloten in een korreltje melksuiker omdat deze het medicijn goed kan bewaren. Melksuiker is voor iedereen, ook met allergieën, veilig te gebruiken.
Een homeopathisch middel kent normaal gesproken geen bijwerkingen. Soms wordt een klacht kortdurend erger, dit noemt men ook wel een beginreactie. Vervolgens zet echter de verbetering in. Bij langdurig onkundig gebruik kunnen echter wèl ongewenste neveneffecten optreden. Baat het niet dan schaadt het niet, is dus een onjuiste uitspraak! Daarom is begeleiding van een erkend homeopaat belangrijk.
Andere medicijnen?
Het kan voorkomen dat je al medicatie gebruikt. Mijn regel is eigenlijk sowieso dat degene die de medicatie heeft voorgeschreven, deze ook kan aanpassen. Reguliere medicatie en homeopatische medicatie werken op een andere manier. Echter, een homeopatische behandeling kan vaak goed naast een reguliere behandeling plaatsvinden. Wel is het voor mij van belang te weten welke medicatie je gebruikt en waarom. Neem daarom medicatie en eventuele suppleties mee naar het consult!