Kind

Ieder kind is wel eens niet lekker. Dit hoort erbij en meestal is het lichaam goed in staat om ziekte op te lossen. Is er meer nodig en ken ik jouw kind? Dan kan ik je vaak ook op afstand begeleiden als je een homeopathisch EHBO-setje in huis hebt.

Koorts

Koorts is heel heilzaam! Koorts is namelijk de natuurlijke afweer tegen ziekte. Rem je koorts met bijvoorbeeld paracetamol, dan hinder je de natuurlijke afweer tegen ziekte. Koorts helpt het lichaam, het brandt het lichaam letterlijk schoon van ziekte. Belangrijk hiervoor wel een aantal dingen te weten:

1: Een bacteriële infectie heeft koorts nodig van minimaal 38,5 graden.

2: Een virale infectie heeft koorts nodig van minimaal 39,5 graden.

3: Koorts boven de 40,5 graden is echt niet fijn en is goed om wel te remmen. Dit kun je doen als voeten warm zijn, dan is de koorts namelijk op zijn hoogtepunt. Citroensokjes kun je dan inzetten. Ook een homeopathisch middel zou je kunnen gebruiken, maar zo lang het lichaam het zelf doet, is monitoren genoeg.

4: Zorg dat je kind voldoende drinkt. Het ene kind heeft een voorkeur voor koude dranken (water, lichte limonade, volle melk) en het andere kind heeft liever warme dranken (warme melk, thee, bouillon). Mocht een middel nodig zijn, dan is een dergelijke voorkeur goed om te weten voor de juiste middelkeus.

Kinderziektes

Waterpokken komt een kind meestal goed zelf doorheen. Toch komen complicaties voor. Is je kind er erg ziek van? Neem dan even contact op. Dit geldt ook voor de kinderziektes waartegen je zou kunnen vaccineren zoals Bof, Mazelen, Rode hond.

Krentenbaard komt ook regelmatig voor bij kinderen en vaak smeer je het met een zalfje alleen maar uit. Een homeopathisch middel helpt je kind om van binnenuit de infectie te lijf te gaan.

Hoest

Hoesten kent vele vormen en kan enorm hinderlijk zijn. Zo is er Kinkhoest en hoewel hier vaak wel voor gevaccineerd wordt, kan iemand dit nog wel doormaken. Dit is een hoest die zonder behandeling vaak wel een week of 6 aanhoudt en echt flinke benauwdheid geeft. Door het vele hoesten en de benauwdheid kan het schadelijk zijn voor de patiënt, dus belangrijk om dit niet te lang aan te zien. Hoest die langer aanhoudt of steeds terugkeert is reden voor het maken van een afspraak.

Natuurgeneeskundig kun je hoest verzachten met salie/tijm thee met een lepeltje goede, liefst biologische, honing. Extra vitamine C en D zijn belangrijk. Op de rug kun je salie/tijm olie smeren, dit geeft lucht en kalmeert. Daarnaast zorgt een schijfje ui naast het bed ook voor lucht en bestrijdt dit ziekteverwekkers. Zorg wel dagelijks voor een vers schijfje.

Oorpijn

Een hele nare pijn waar je een kind snel vanaf wilt helpen. Begin bij de eerste tekenen sowieso met een ui-compres. Dit geeft vaak al snel verlichting. Werkt dit onvoldoende, dan is een acuut voorschrift een goed idee (EHBO-set). Heeft je kind vaker last van oorpijn, dan is het nodig dit constitutioneel te behandelen (afspraak maken!) Antibiotica wordt vaak gegeven bij oorontstekingen en ook buisjes zijn vaak onderdeel van het behandelprotocol. Lees de bijsluiters, dan weet je dat hier ook nadelen aan verbonden zijn. In mijn behandeling zoeken we naar de oorzaak van het probleem om zo tot een blijvend resultaat te komen.

Weerstandsproblemen

Zodra er iemand in de omgeving snottert, doet je kind weer mee. Weet dat tot een jaar of 7 je kind bezig is het immuunsysteem te vormen en dat ziektes het lichaam trainen voor later. Het moet echter niet zo zijn dat dit de ontwikkeling gaat beïnvloeden. Een kind dat vaak verkouden is en daardoor ook niet goed hoort, zal niet goed leren spreken. In de regel wordt gesproken dat een kind tot 7 jaar maximaal 5 keer verkouden / ziek mag zijn in een jaar. Is dit vaker of vooral langdurig, dan is er een probleem in de weerstand. Dit vraagt om een constitutioneel voorschrift en daarvoor is een afspraak noodzakelijk.

Ongelukken

Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje en kinderen doen zich wel eens pijn en dat doet jou als ouder ook pijn, hoewel je daar na verloop van tijd wel makkelijker in wordt. Bij vallen en stoten zijn er bepaalde zalven beschikbaar en als het om ernstig vallen gaat is een middel uit de EHBO-set een goed idee.

Bij schaafwonden en brandwonden is een andere zalf bevorderend voor het herstel. En zelfs bij botbreuken en zenuwpijn (bijvoorbeeld bij een breuk van een tand) zijn er middelen die het herstel bevorderen.

Helaas mag ik in het openbaar als therapeut geen homeopatische middelen bij naam noemen. Uiteraard kun je hierover wel een persoonlijk advies krijgen. Ook kan ik je aanraden eens een homeopatische EHBO-cursus te volgen waarin ik je het een en ander op dit gebied kan leren. Interesse? Vraag het vooral!